Blogin sivut

sunnuntai 7. elokuuta 2016

Kesälomareissu Luostolle 1.8. - 6.8.2016

Pitkään tuli mietittyä minne sitä lähdettäisiin perheen kanssa lomalle. Ihan helppoa ei ole matkustaa 2 lapsen ja 3 koiran kanssa. Jokaiselle pitäisi löytyä jotain kivaa ja majoitus semmoinen, että koiratkin saa ottaa. Vuokattia suunnitelin ensin, mutta sieltä ei enää sopivaa mökkiä löytynyt. Sitten onneksi katselin mökkejä Lapista ja Luostolta löytyikin meidän tarkoitukseen oikein sopiva mökki, eikä edes pahan hintainen :)

Maanatai 1.8.

Päästiin lähtemään reissuun vasta sunnuntai iltapäivällä, kun aamupäivällä oli metsästysseuran riistalaskennat. Yövyimme matkalla Kalajoella ja perillä Luostolla oltiin joskus iltapäivällä maanataina 1.8. Illalla vielä kävimme pienen kävelylenkin ja grillasimme mökin pihalla olevassa kodassa makkarat. Heti ensimmäisenä iltana tuli fiilis, että oli kyllä oikea päätös lähteä Lappiin kesälomareissulle, ihanat maisemat ja mukavan rauhallista.

Kota mökin pihassa.

Ruska mutustaa luuta pihalla.

Orresokka, lähellä majapaikkaamme.

Tiistai 2.8.

Toisena päivänä päätimme lähteä kiipeämään kohti Luoston huippua. Koko lenkki oli pituudeltaan noin 6 km ja sen Valtterikin (6v) jaksoi hyvin kävellä. Oskari (2v) oli tietysti lapsenkantorinkassa ja hän käveli vain pieniä pätkiä itse. Koirat oli myös mukana, Jassu, Juuso ja Ruska. Kun lähdimme kipuamaan rappusia pitkin huipule, saimme muutaman sadepisaran, mutta eipä se mitään haitannut. Huipulle oli noin 500 rappusta yhteensä. Valtteri juoksi edellä, jotta pääsi näkemään komeat maisemat. Paluumatkalla tehtiin pieni lenkki huipulta pohjoiseen päin ja sieltä melkein Tikkalaavun kautta takaisin autolle. Pyhä-Luoston kansallispuistossa on merkittyjä reittejä paljon ja tämäkin reitti löytyi oppaasta: https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Esitteet/pyhaluostoreitit-kesa.pdf . Eväänä mukana oli leipää ja pikkuherkkuja, jolla pärjättiin hyvin koko reissu.

Oskari tyytyväisenä, kun matka kulkee mukavasti toisten taakkana ;)

Kuva otettu huipulta pohjoista kohti.

Koiratkin pääsi ihastelemaan maisemia :)

Muutama rappunen vielä ja sitten ylhäällä.

Luontopolun varrella oli kerrottu kasveista ym. 

Luoston sääasema.

Kurjenkanerva Luostolla kukkii elokuussa.

Valtteri Luoston huipun näköalapaikalla.

Parivaljakko, meitsi ja Osku Luoston huipulla.


Keskiviikko 3.8

Suunnitelma oli lähteä keskiviikkona käymään Lampivaaran kahvilaan sekä ametisti kaivokseen. Yhdessä kävelimme kahvilaan ja Mikko lähti poikien kanssa opastetulle kierrokselle Ametistikaivokseen, koiria kun sinne ei voinut ottaa mukaan. Loppu päivä huilailtiin ja kerättiin voimia seuraavan päivän pidempään kävelyretkeen.

Valtteri ametistikaivoksella.

Pojat menevät innokkaasti kaivokselle.


Torstai 4.8.

Päivän ohjelma oli lähteä Pyhälle retkeilemään, Karhunjuomalammen reitti. Se alkoi olemaan maksimi pituinen jo Valtterille, noin 8km ja mäkistä reittiä.

Retki kuvaus kansallispuiston oppaasta:
"Reitti kulkee Suomen syvimmän kurun, Isokurun, läpi, Kultakeron ympäri ja näyttää kävijälle upean poikkileikkauksen alueen geologiasta. Reitin varrella voi vierailla metsäsaamelaisten pyhillä paikoilla, kuten Pyhänkasteenlammella ja Uhriharjulla. Korkeuserot tuovat haastetta ja kurussa on paljon portaita. Reittiä on kuitenkin helppo seurata, kuivalla säällä käveltävissä jopa lenkkareissa. "

Mahtava retki perheen kanssa ja Valtterikin jaksoi hyvin, niin kuin kaikki muutkin. Toki paljon ylimääräistä energiaa ei enää jäänyt. Saimme lounasseuraakin mukavista nuorista, jotka olivat lähes paikallisia. Kyllä jonkun kelpaa, kun saa asua lähellä niin hienoa luontoa ja maisemia. Muutamia kuvia matkan varrelta:

Isokurussa välillä kiipeilyä :)

Isokurun kota

Karhunjuomalammen kodalla tehtiin ruokaa, ja kyllä maistui hyvälle!

Isokurun kirkkaita lampia.

Osku, Ruska ja Isokuru <3

Melkein koko perhe mahtui kuvaan, vain kuvaaja puuttui..

Pyhänkasteenputous.

Huikeat maisemat Pyhän huipulta.

Reitit oli loistavassa kunnossa.

Väsynyt pieni matkaaja.

Kaikkialle piti kiivetä.

Mikko Oskun kanssa kipuamassa rappusia, mulla oli onneksi vaan vetoapua.


Perjantai 5.8.

Viimeisenä päivänä käytiin pitsalla ja Pyhän maisemahississä. Reissu oli todella onnistunut, ainut negatiivinen juttu oli, että Luoston/pyhän maisemissa viihtyisi paljon paljon pidempäänkin. Meille sattui vielä hyvät kelit ja hyttysiäkään ei ollut juuri yhtään! Muutama kuva vielä viimeisestä päivästä ja tietysti porojakin nähtiin :)

Ahvenlampi Luostolla.

Miesväki maisemahississä.

Ruska nättinä.

Kotimatkalla nähtiin onneksi vielä poroja!