Blogin sivut

tiistai 28. maaliskuuta 2017

Asumisen vapaus luo hyvinvointia!

Koko kaupungin pitäminen elinvoimaisena antaa asukkaille mahdollisuuden valita mieleisensä asuinympäristön. Kaikilla tulee olla mahdollisuus asua sellaisessa ympäristössä kuin haluaa, toiselle se on kaupungin keskustassa, toiselle lähiössä, jollekin se on maaseudulla. Asumisen vapaus on hyvinvointia parhaimmillaan.

Kaupungille on kaavoitettava tontteja tasapuolisesti kaikkialle. Näin Raumalla ei ole viimeaikoina valitettavasti toimittu. Raumalla omakotitalotontteja on tehty lähinnä kaupungin pohjoispuolelle. Sen lisäksi kouluverkkoa on karsittu Rauman itäiseltä puolelta. Tämä on aiheuttanut sen, että pohjoisen puolen koulut ovat täpötäynnä ja eteläisellä puolella on jonkin verran väljyyttä. Uotilaan on jäänyt tontteja tyhjäksi, koska koulut, terveyskeskus ja kirjasto ovat lopetettu. Ei houkuttele välttämättä uudisrakentajia, jos ainut koulu Uotilassa on sekin väliaikainen rakennus.

Kaupunkia tulisi kehittää myös etelään päin. Muun muassa Kortela, Monna ja Vasarainen akselilla olisi palvelut jo olemassa ja tilaa uudisrakentamiselle löytyisi, jos sitä vaan kaavoitettaisiin enemmän. Alueet olisi kohtuullisen lähellä keskustaa, rauhallisella paikalla sekä lähellä luontoa. Pitkä matka ei ole myöskään harrastusmahdollisuuksiin, mm. Lähdepelto, uimahalli ja Äijänsuonalue ovat lähellä. Kouluihinkin saataisiin enemmän oppilaita ja kyliin elinvoimaa.

Haja-asutusalueiden erikoislupien käsittelyprosessia pitäisi nopeuttaa. Tuntuu järjettömältä, että rakennuslupaa pitää odottaa välillä parikin vuotta. Jos sopiva tontin paikka ihmiselle jostain löytyy, kaupungin ei tule olla hidasta rakentamisen aloittamiseen. Itsekin muistan kun odotimme lähes 2-vuotta rakennuslupaa, olin silloin 7-vuotias, tuntui muuten pitkältä ajalta :)

Minun asuinympäristöni, juuri meille sopiva.



torstai 23. maaliskuuta 2017

Raumalaiset ansaitsevat uuden uimahallin

Helposti en raumalaisena myönnä olevani kateellinen Porille, mutta uimahallista kyllä olen. Raumalla on uimahallia laajennettu ja remontoitu viimeksi, kun olin itse 8-luokalla (elettiin 90-luvun puoliväliä), tuolloin harrastin kilpauintia ja siihen se kyllä valitettavasti päättyikin, 5 kertaa viikossa käytiin treeneissä vaihdellen Säkylässä, Kokemäellä sekä Laitilassa. Puoli vuotta sitä jaksoin ja sen jälkeen tuli omat voimavarat vastaan. Illasta kun meni aina 4 tuntia treeneissä käymiseen ja vielä muut harrastukset siihen päälle ja tietysti koulunkäynti. Aika moneksi vuodeksi uimahallilla käynti sai jäädä ja vasta omien lapsien kanssa olen löytänyt uinnin uudelleen. Nykyään vedän pienille lapsille uimaopetusryhmiä, jossa oma poikanikin hyvin viihtyy.

Uusi uimahalli vai vanhan hallin korjaus?
Silloin 90-luvulla rakennettu lisäosa uimahalliin on valitettavasti ollut pikkusen epäonnistunut, katto on esimerkiksi vuotanut, ja vuotoja on ollut haastava tukkia. Laskelmat eivät puolla vanhan korjausta, vaan uuden rakentaminen on järkevää. Paikkana on ehdoteltu Karin kenttää, mitä en itse välttämättä pidä parhaana mahdollisena. Uimahalliin on toivottu 50 metristä allasta, tämä onkin perusteltua uimaseurojen näkökulmasta, harjoituksia kun voitaisiin sitten pitää yleisövuorojenkin aikana enemmän ja harjoitusajat olisivat inhimillisempiä. Ainakin kustannuslaskelmat kannattaisi katsoa molemmista vaihtoehdoista, 25 tai 50 metrin altaasta. Uuden uimahallin energiaratkaisuissa voisi ottaa mallia Porista, siellä mm. ilmastoinnin poistoilmasta ja suihkuvedestä otetaan lämpöenergiaa talteen, julkisivuilla on integroitu aurinkolämpöjärjestelmä ja katolla aurinkosähköpaneeleja sekä aurinkolämpökeräimiä.
Lisää Porin uimahallin energiaratkaisuista voi lukea täältä: porin kaupunki aurinkoenergiajarjestelma uimahallissa

Miksi sitten uimahalli on niin tärkeä:
- Me asutaan merenranta kaupungissa, hyvä uimataito on meille tärkeä!
- Uinti on lähes kaikille ihmisille sopiva liikuntamuoto, kokoon tai ikään katsomatta.
- Lapset nauttivat vedessä olemisesta, talvisin uimahalli on erittäin monen perheen virkistyspaikka.
- Kilpauinti on Raumalla suosittu harrastus, jossa raumalaiset ovat saavuttaneet menestystä.
- Rauman uimaseurat järjestävät paljon uintiopetustoimintaa, vesipeuhuloita ja vesiralleja, niissä monet lapset oppivat uinnin perusteet. Myös Rauman melontaseura ja laitesukeltajat järjestävät toimintaa uimahallilla.

Vedessä on mukavaa :)