Blogin sivut

tiistai 28. maaliskuuta 2017

Asumisen vapaus luo hyvinvointia!

Koko kaupungin pitäminen elinvoimaisena antaa asukkaille mahdollisuuden valita mieleisensä asuinympäristön. Kaikilla tulee olla mahdollisuus asua sellaisessa ympäristössä kuin haluaa, toiselle se on kaupungin keskustassa, toiselle lähiössä, jollekin se on maaseudulla. Asumisen vapaus on hyvinvointia parhaimmillaan.

Kaupungille on kaavoitettava tontteja tasapuolisesti kaikkialle. Näin Raumalla ei ole viimeaikoina valitettavasti toimittu. Raumalla omakotitalotontteja on tehty lähinnä kaupungin pohjoispuolelle. Sen lisäksi kouluverkkoa on karsittu Rauman itäiseltä puolelta. Tämä on aiheuttanut sen, että pohjoisen puolen koulut ovat täpötäynnä ja eteläisellä puolella on jonkin verran väljyyttä. Uotilaan on jäänyt tontteja tyhjäksi, koska koulut, terveyskeskus ja kirjasto ovat lopetettu. Ei houkuttele välttämättä uudisrakentajia, jos ainut koulu Uotilassa on sekin väliaikainen rakennus.

Kaupunkia tulisi kehittää myös etelään päin. Muun muassa Kortela, Monna ja Vasarainen akselilla olisi palvelut jo olemassa ja tilaa uudisrakentamiselle löytyisi, jos sitä vaan kaavoitettaisiin enemmän. Alueet olisi kohtuullisen lähellä keskustaa, rauhallisella paikalla sekä lähellä luontoa. Pitkä matka ei ole myöskään harrastusmahdollisuuksiin, mm. Lähdepelto, uimahalli ja Äijänsuonalue ovat lähellä. Kouluihinkin saataisiin enemmän oppilaita ja kyliin elinvoimaa.

Haja-asutusalueiden erikoislupien käsittelyprosessia pitäisi nopeuttaa. Tuntuu järjettömältä, että rakennuslupaa pitää odottaa välillä parikin vuotta. Jos sopiva tontin paikka ihmiselle jostain löytyy, kaupungin ei tule olla hidasta rakentamisen aloittamiseen. Itsekin muistan kun odotimme lähes 2-vuotta rakennuslupaa, olin silloin 7-vuotias, tuntui muuten pitkältä ajalta :)

Minun asuinympäristöni, juuri meille sopiva.



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti