Blogin sivut

sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Huippu hauskaa esiintymiskoulutusta viikonloppuna

Mulla oli viikonloppuna vuorossa 2 päivää kestävä koulutus esiintymisestä Karkussa. Meitä oli noin 20 hengen porukka eräoppaiksi opiskelijoita ja ohjaajina 2 näyttelyn ammattilaista. Sen verran tiesin etukäteen, että tarvitaan sisäliikunta varusteet. Mulla on aina ollut esiintymispelko ja vähän pelolla odotin tätäkin viikonloppua. Pelkäsin että tulee jotain itsensä nolaamisjuttuja tai muuta hirveetä. Tai sitten jotenkin tylsä viikonloppu. ONNEKSI luuloni ja pelkoni eivät käyneet yksikään toteen. Viikonloppu oli ihan huikee, sai nauraa keuhkot pihalle ja oppi sekä sai työkaluja esiintymiseen/ryhmän vetämiseen todella paljon.

En tietysti voi paljastaa koulutuksesta mitään kovin syvällistä, koska esiintymistä harjoitellessa mennään hyvinkin henkilökohtaiselle tasolle ja tästä syystä asiat siellä tehtiin luottamuksella. Mutta jotain kuitenkin haluan kertoa yleisellä tasolla. Siellä testattiin erinlaisia ryhmäytymisleikkejä ja esittäytymisleikkejä, suurin osa oli sellaisia joita en ole ennen missään tehnyt ja ne olivat järjettömät hauskoja ja kivoja, eivät yhtään ahdistavia. Minulle avartui yksi asia ylitse muiden: miten tärkeää ryhmän viihtymiselle on se, että koko porukka on sinut toistensa kanssa. Tämä konkretisoitui hyvin siellä, koska  Kurssilla oli ennestään toisille tuntemattomia ihmisiä ja jo muutaman ryhmäytymistehtävän jälkeen, meistä jokaisesta tuntui, että ollaan tosi tiivis porukka. Se sitten taas auttoi siihen, että ihmiset luottivat toisiinsa ja viihtyivät hyvin. Vaikka osa tehtävistä oli erittäin kuumottavia ja paineet pintaan tuovia, niin se ei silti tuntunut ikävältä, ennemminkin hienolta kokemukselta, koska ympärillä oli ihmisiä joihin voi luottaa. Saimme myös paljon vinkkejä miten esityksen alussa pystyy rentouttamaan itseään ja päästämään paineita pihalle. Esiintymisessä myös kuuntelijoiden aktivointi on tärkeää, koska ihmiset eivät pysty kovin kauaa keskittymään kerrallaan, taitaa olla keskimäärin aikuisilla 7 minuuttia. Kuulijoiden aktivointi on siitäkin syystä tärkeää, että silloin huomion keskipiste hetkellisesti siirtyy esiintyjästä muualle ja näin esiintyjä pääsee lähemmäksi yleisöä ja tilanne rentoutuu. Ihmiselle kun ei ole tyypillistä seisoa porukan edessä yksin muita vastaan. Ihmiselle luonnollista olisi joko paeta tai hyökätä siinä tilanteessa, kuten eläinkin toimisi, mutta esiintyjän pitää pystyä hillitsemään nämä vaistot, siitä syystä esiintyjästä tuntuu alussa yleensä epämukavalta.

Mikä sitten on hyvää esiintymistä, tietysti riippuu tilanteesta ja kuuntelijasta, mutta parhaimmillaan jokainen on varmaan silloin kun pystyy olemaan TÄYSIN OMA ITSENSÄ.
Jos teille joskus tulee tilaisuus esiintymiskoulutukseen osallistua niin suosittelen lämpimästä, esiintymistaidoissa on varmasti aina jotain uutta opittavaa, juurikin siitä syystä, että se on luontaisesti ihmisten epämukavuusalueella.

Iloisena sitten lähdin ajelemaan sunnuntaina kohti Raumaa mahtavan viikonlopun jälkeen ja miten kävikään keskellä ei mitään 60-rajoitusalueella, poliisin valot vilkahti ja rapsahti kivat sakot. Mieli hetkeksi kyllä meni maihin, mutta oli viikonloppu kyllä sen arvoinen, että kyllä se yhdet sakot kestää :D

Loppuun vielä pari kuvaa, Valtteri aloitti harrastamaan Judoa, josta on kyllä aika innoissaan ja Osku hänen parhaan kamunsa kanssa päikkäreillä.

Huomenna vuorossa kaupungin valtuuston vuoden eka kokous ja tiistaina kasvatus ja opetuslautakunnan kokous, luvassa siis ehkä seuraavaksi Rauman kunta-asioita.. saattaa jopa olla kouluverkkoa koskevaa pohdiskelua..

Valtteri taistelee (kuva vähän suhruinen)..

Osku ja Pallo-kisu

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti