Blogin sivut

tiistai 3. helmikuuta 2015

Talvivaelluskurssi Karkussa osa 1/3 teoriaa...

Taas kirjoittelen ehkä elämäni mukavimmasta koulutuksesta, eli eräopaskoulutuksesta :) Tällä kertaa vuorossa TALVIVAELTAMINEN ja siitä teoriaa.

Talvivaellus koulutukseen sisältyy 3 osiota: talvivaelluksen teoriaa (1/3), harjoitteluvaellus Seitsemisen kansallispuistoon (2/3) ja 7vrk:n vaellus UK-puistoon Lappiin (3/3).

Jotta talvella voi lähteä vaeltamaan, ilman että aikoo pysähtyä autiotuvilla yms. paikoissa, joissa on tulentekopaikka ja katto päänpäällä, on hyvä ensin käydä asioita läpi teoriassa. Varustautuminen talvivaeltamiseen on äärimmäisen tärkeää, koska hypotermia voi tulla ihmiseen jo plus asteillakin, jos varusteet eivät ole oikeat. Talvivaellukselle ei myöskään voi lähteä ilman, että on testannut makuupussia, telttaa ja vaatteita. On oltava varma, että pysyy tarpeeksi lämpimänä. Vaelluksella voi olla pakkasta  helposti parikymmentä astettakin..

Muutama viikko sitten hankin itselleni eräsuksiin sopivat saappaat, Haglöfs:sin talvimakuupussin (comfort -11C), makuualustan sekä varahuovat saappaisiin. Ja niitä piti sitten testata, eli ei muuta kuin ulos nukkumaan telttaan, nukuin siis yhden yön ihan kirjaimellisesti koira-aitauksessa :D Pakkasta oli aamulla -10 astetta ja lämmin oli kun heräsin. Ainoastaan kerran heräsin yöllä lievään paniikkihäiriöön, koska alkoi jotenkin se pussissa nukkuminen ahdistamaan. Pakkasessa nukkuminen vaatii itseltäni aika paljon totuttelua, koska hypotermia on kuitenkin niin lähellä, makuupussin ulkopuolella. Varusteisiin pitää olla 100% luotto, jotta peloista pääsee yli. Teltassa nukuttu yö ainakin auttoi osallani jonkin verran  turvallisuuden tunteeseen.


Teltta testissä ja hyvin toimi. Haltin Alfa 2.

Makuupussi testissä -10 asteessa.
Teoriaa Karkussa
Teoriaa meillä oli 2 päivää ja siinä käytiin läpi varustelistaa, turvallisuusasioita, reittisuunnitelmaa sekä ruoka-asioita.

Varustelistaa lyhyesti (tämä on siis vajaavainen, mutta pääosin asiat):
- ahkio
- eräsukset ja sauvat
- hiihtosaappaat ja 2 huovat + leirikengät
- hiihtoasu
- kerrasto (ohut ja paksu)
- taukotakki
- hanskoja
- sukkia
- pipo ja kypärämyssy
- myrskylasit ja aurinkolasit
- peseytymisvälineet
- ruokailuvälineet + trangia + kaasupullo (joka sopii talvelle) + 3 termaria (joista 1 ruoka) + ruoat
- EA-varustus
- makuupussi + alusta + avaruuslakana + teltta
- jäänaskalit
- puukko + tulitikut
- kartta + gps + kompassi
- pilli
- otsalamppu
- lapio
- kirves
- köysi
- suksivoiteet

Teoriakurssin aikana ajatus talvivaeltamisesta alkoi jo tuntua ihan mukavalta ja viimeistään siinä vaiheessa, kun alettiin katsoa karttoja alueelta (UK-puistosta ja Seitsemisestä) niin kova hinku päästä vaeltamaan iski, jopa talvella :) UK-reissun teen vasta vuoden päästä, mutta Seitsemiseen lähden parin päivän päästä. Kyseessä siis 2 vrk:ta metsässä ja hiihtoa umpihangessa. Meitä on lähdössä sinne reilun 10 hengen retkiporukka ja kouluttajat.

Viikon päästä on siis odotettavissa kertomusta, miten tälläinen vilukissa on selvinnyt 2 vrk:n talvivaelluksesta. Alla kuvia kurssilta.

Hiihtofiilistelyä Vasaraisilla koirain kanssa :)

Eräsuksi vaihtoehtoja.

Majoitustalo ja vieressä hyvä, mutta lyhyt hiihtolatu. Testattua tuli sitäkin ja iltalenkki tehtyä.

Noin parin viikon ruoat ala kouluttaja.

Ahkio valmiina lähtöön.

Karttoja Seitsemiseen alustavaa reittisuunnitelmaa..

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti